Video i Crowd funding

Video virker stadig – det vigtigste markedsføringsværktøj

De fleste af os kan stadig huske den berømte video “evolution of dance” på Youtube. Grunden til, at vi er så mange der har set den er, at da den kom frem var der ikke så mange videoer på youtube og endnu færre var værd at se på. Det samme gør sig gældende i Crowdfunding. I starten var der ikke så mange projekter, og de potentielle støtter så stort set alle videoer igennem. Derfor kunne du nøjes med en video der fortalte hele historien.

I dag er platformene fyldt med kampagner der alle bruger video, og chancen for at nogen tilfældigvis ser din video er meget lille, hvis de ikke er blevet påvirket via andre kanaler. Det bedste sted at blive fundet af via forsiden på kickstarter, hvor de har featured projekter. Alternativt via traditionelle medier eller sociale medier som Facebook og Twitter. For at blive valgt som featured, så er det nødvendigt at din kampagne har en flyvende start. Selv om det ender med at du ikke bliver fremhævet på forsiden, så er det stedet en rigtig strategi at gå efter. Massiv eksponering i de første 24 til 48 timer er afgørende for at du kommer hurtigt frem. På trods af alt vores planlægning og reklame, så har video stadig en fremtrædende placering i at konvertere tilfældige besøgende til støtter.

Det der er sket er, at du ikke kan bruge en video alene.

  • video skal være en del af din medie og social mediestrategi.
  • din hovedvideo skal være forbundet til en serie af mindre videoer der viser udvalgte del elementer af projektet. Når du først har lavet hovedvideoen, så vil du opdage, at det er ganske let at lave små videoer der går i detaljen.

Video virker IKKE – hvad gik galt?

Selv ikke den bedste video kan fjerne fokus fra et produkt der ikke rammet et behov i markedet.

Risikoen er særligt stor ved disruptive produkter, hvor du har en opgave i at uddanne brugerne til at forstå, hvad de kan bruge produktet til. Smart Watches er et godt eksempel. De fleste syntes det var en sjov gadget, men der er blevet brugt virkeligt meget tid på at uddanne brugere i hvad de kan anvende uret til i hverdagen.

Det er nemmere med endnu en pung eller et multiværktøj. Her er markedet veldefineret, og det er kun et spørgsmål om dit design passer til kunderne. Videoer er også så udbredt, at mange ikke længere gider at høre og se på købt baggrundsmusik over en video template.

Statistikken taler for video, men du kan vælge ikke at have det med for at komme frem med dit budskab hurtigere.

Vær personlig

Du bliver belønnet for at være personlig i din besked. Brug mig, dig og vi ofte, Det kan være lidt grænseoverskridende at bruge sig selv på den måde, men video er ikke farligt. Hele idéen bag kickstarter er baseret på tillid. Det du bede om er at fremmede mennesker skal give dig penge for et produkt der endnu ikke eksisterer. Du kan høre det lyder lidt svært. Det første mål er derfor ikke at sælge dit produkt. Det første mål er at sælge dig selv.

Det er i virkeligheden det samme for alle firmaer – du har blevet den ekstra udfordring at dit produkt bare er en god ide.

I din kickstarter video betyder det tre ting:

1. vis dit ansigt.

2. fortæl din historie

3. fortæl hvorfor du har lyst til at lave dette produkt

Nogle af de mest succesfulde kampagner består stort set udelukkende af et ansigt og fortæller historien om hvordan problemet blev identificeret, hvilke forskellige løsninger der blev undersøgt, og hvordan det endelige produkt ser ud. Til slut er der altid en klokkeklar metode til hvordan seeren kan komme til at hjælpe dig og dit projekt. Punkt tre er virkelig der, hvor du kan fortælle historien om hvorfor du har brug for produktet. Ikke noget med hvorfor John du skal købe det men bare hvorfor du gerne vil have produktet. Du regner ikke med produktet. Måske du ikke tilfreds med de løsninger der er i markedet. Uanset hvad årsagen er til din kampagne, så skal du være ærlig og huske at det ikke altid handle om forretning, det handler lige så meget om passion.

Vælg et ansigt til projektet

Mennesker kan godt lide genkendelighed, og da du i stort omfang sælger tillid, så giver det god mening at bruge det samme ansigt til alle videoer. Du bliver med andre ord til produktet. Dette er ikke en ny strategi, den er stjålet uden hensyn til noget som helst fra store firmer der bruger de samme personer til at kommentere overfor medierne. De opnår at diskussionen kommer til at handle om den sag der skal diskuteres, og ikke om at man skal forholde sig til en ny person hele tiden.

I er helt sikkert et team der prøver at få produktet i markedet. Det betyder dog ikke, at hele teamet skal være med til hele processen og den første hovedvideoen.

Et projekt, et produkt, et ansigt. Så enkelt kan det siges. Hvis du tænker på andre kendte brands, så er der meget ofte en person der står i front. Det virker, og derfor skal du gøre det samme. Når du optager hovedvideoer til din kampagne virker det meget bedre, hvis du vælge en person til at repræsentere hele teamet. Han eller hun bliver ansigtet af projektet. Nogle føler sig godt tilpas foran kameraet, og nogen syntes det er grænseoverskridende at tale engelsk på en video. I udgangspunktet anbefaler vi at den bedste til engelsk får jobbet. En nem løsning for danskere er at få lagt en engelsk speak in over og på den måde fremtræd mere professionelt. Der er en del firmaer der tilbyder den service.

Kickstarter er bygget op på den måde, at du kan have en hovedvideo. Hovedvideoen video ligger øverst på siden og vil helt klart være den der får flest visninger. Heldigvis er der i beskrivelsesafsnittet plads til alle de videoer du har brug for senere. Du uploader ganske enkelt videoen til YouTube eller Vimeo. Og så bruger du den kode som YouTube giver dig til at indsætte den direkte i beskrivelsen på samme måde som du vil køre på din egen hjemmeside eller blog.

Opdel teamet til minivideoer

Resten af dit team er også vigtigt, og de har også fortjent deres tid i spotlyset. Den mest effektive metode er ved at lade hvert medlem fortælle hvad de deltager med i teamet. Den klassiske er det bevægelige kamera der går hen til en person der sidder og arbejder, hvorefter intervieweren spørger hvad han laver. Det er meget naturligt, og viser at der er mennesker bag der ligger deres navn og indsats ind i at skabe et fornuftigt produkt.

Mini videoer giver dig mulighed for at løbende opdatere dit projekt med nyheder fra driften og giver samtidigt nyt indhold. Det giver dig også mulighed for at introducere resten af dit team som specialister indenfor hver deres område. Der er ingen grund til, at du har alle de små videoer klar på dag et. Og i mange tilfælde vil det giver rigtig god mening at lave videoer løbende under kampagnen og uploade dem undervejs. Du laver du den til YouTube og indlejrer dem på samme måde som du vil køre på din hjemmeside med den kode YouTube giver dig. De løbende opdateringer er med til at skabe troværdighed omkring et projekt over, hvad du har fået fokus på at lave projektet som du har beskrevet. Jo flere videoer du har jo mere indhold du har jo større er chancen for at dine støtter også sender links videre. Det kan være de ser en fed video der er delt på Facebook eller Twitter.

Der er ingen brug for at disse minivideoer skal være 100% perfekte studieoptagelser. Nogle af de bedste videoer virker faktisk, hvis de er optaget med en mobiltelefon eller i et stykke. Det viser, at du arbejder på sagen og har en hurtig update du gerne vil dele med resten af din støtter. I kan eksperimentere med længden af indslagene. Lange indslag giver mening, hvis det er det tekniske gennemgang af hvordan produktet lavet, eller udfordringer omkring støbning eller et eller andet. Så kan I godt lave længere videoer som er med til at underbygge jeres troværdighed. Hvis det er hurtig opdatering om, at nu er der noget der virker så kan 15-30 sekunders video være ligeså effektiv.

Fortæl historien

Hvordan opstod ideen. Vi har alle hørt om ideen der opstod som et lyn fra en klar himmel, men i virkeligheden er gode ideer næsten altid en proces, hvor et lille behov bliver til en ide der bliver til en løsning.

Det du kan gøre er at få seeren til at fornemme, at dette er også noget han kan gøre, det er ikke umuligt at få en god ide, og det er kan ske for alle.

Hvis ideen er opstået over lang tid, så er der også muligheder for at vise nogle af de tidlige versioner. Tidlige versioner og den nuværende prototype er med til at give en sikkerhed for at projektet nok skal blive til noget. Det skaber tillid og tryghed for brugerne. Tillid og Tryghed er to af de sværeste sten at fjerne fra vejen mod at gøre et køb. Alt hvad vi kan gøre for at fjerne dem vil øge chancen for at sikre funding.

De fleste, der synes kickstarter og andre crowdfundingssider er sjove, har typisk ikke noget imod de store etablerede selskaber. De kan bare godt lide ideen om at støtte ukendte selskaber der har en god idé eller produkter, der er en nicheområder, hvor de store selskaber ikke er.  Ved at analysere på succesfulde kampagner kan man også se, at dem der vælger en strategi, hvor de fremstår som de små mod de store har en ret stor sandsynlighed for at nå deres mål.

Hvor meget skal du vise? Hvis du har en prototype eller andet næsten færdigt produkt, så kan det være en god idé at vise den i videoen af flere årsager. Dels viser du at produktet ikke bare er varm luft. Dels viser du, at du har arbejdet med idéen et stykke tid inden du går ud og bede om penge. Begge dele er med til at opbygge troværdighed og tillid. Og for støtterne øger det også sandsynligt for at de rent faktisk får deres belønning i form af et produkt når kampagnen er slut. Du er næsten i mål det eneste du mangler jeg bare lige lidt hjælp fra dine støtter.

Du sælger ikke features – du sælger en ide, en drøm

Så kan den det og det og det, mens den fås i rød, gul og blå, og i stor og lille.

Sådan produkt beskrivelser har du sikkert set og hørt masser af gange. Virkede de på dig? Nej vel.

Du kan ikke sælge en Kickstarter ide ved at remse features op. Prøv at se på Apples produkter, de er generelt mindre kraftfulde produkter end deres konkurrenter, og alligevel formår de at italesætte deres fortræffeligheder alene ved ikke at tale om features. De taler om ideen, om hvordan dit liv kan blive, om hvor nemt det er.

Du kan være sikker på, at de har brugt millioner på at forbedre og perfektionere denne tankegang, og når den bliver udført korrekt, så er den blændende effektiv.

Du kan bruge samme teknik. Det er lige meget om den er lavet af Aircraft Aluminimum, eller high grad titanium, tal om hvad den gør for kunden. Hvilket problem forsvinder, hvordan er verden nemmere for brugerne af produktet, hvad for en følelse understøtter produktet. Du kan godt se hvilken retning dette går i, ikke?

Features er nemme at tale om især fordi du har brugt så lang tid på at udvælge det high grad titanium der er brugt i produktet. Det kan være en løsning, at få en anden til at lave første udkast til indholdet i videoen. På den måde bliver i ikke fanget i uendelige detaljer, og kan fokusere på fordelene for kunderne.

Forudse spørgsmål

Pebble er et af de mest brugte eksempler om kickstarter. Dels var det et vanvittig succesfuldt produkt og dels brugte de nogle, for tidspunktet, nye metoder til at få folk til støtte kampagnen. De gik i offensiven med alle de udfordringer de kunne se i deres produktet. Og lavede en video om hvert eller tog spørgsmålet op i deres hovedvideo. Simple ting, som hvad gør man når man har bygget et ur der ikke har ret meget batteritid? Hvordan virker ud i sollys? Disse spørgsmål og lang række andre blev besvaret allerede i hovedvideoen, hvilket gjorde det nemt for kunderne at sige: Det er et fedt produkt. Hele hovedvideoen er bygget op for at modvirke spørgsmål. Teamet bag opfandt ikke spørgsmålene selv. Det spurgte deres venner og kollegaer for input inden de lavede videoen. Derefter fik de så mange spørgsmål og svar med i videoen som muligt.  Det kan virke som meget ekstra arbejde at lave på forkant, men hvis det øger chancen for succes, så er det nok tid der er vel brugt.

Hvad så, hvis du ikke kan lide de spørgsmål der kommer? Der er helt sikkert dele af dit produkt der ikke er helt så godt som det måske kunne være. Skal du holde det hemmeligt? Klassiske salgs strategi vil sige ja, det behøves du ikke tale om. Men fordi kickstarter er mere end præ-salgskanal end en engangsaffære og du forhåbentlig har en forventning om at dit produkt kan sælges i lang tid også efter kampagnen er slut, så kan det være en bedre strategi at være ærlig omkring fejl og mangler og adressere dem i en version 2.0. Årsagen er, at Kickstarter kampagnen bliver fundamentet for din fremtidige strategi, og hvis du er belastet af dårlige anmeldelser fordi du har holdt noget hemmeligt, så har du rigtig svært ved at opbygge en troværdig rigtig forretning efter kampagnen.

Få dem til at gøre noget – Call to Action

Lad os sige at du har fået en besøgende til at se din video, Hvordan ved han hvad han så skal gøre? Det du har brug for kaldes en Call to action. I mange tilfælde kan det være så simpelt som at sige: Hjælp os med at nå vores mål! Du kan også vælge at være mere specifik som: støtte os ved at vælge et niveau i menuen til højre. På kickstarter sidder støtte knapperne til højre. Det kan virke mærkeligt, at vi er nødt til at fortælle vores besøgende direkte, hvad vi har brug for at de gør, men hvis vi ikke fortæller dem det direkte, så vil det være mange der ikke gør noget. Vi vil hellere have 1 $ end 0 $ fra en besøgende.

Aktiver dem ved at bruge spil – Gamification

Der er snart kommet gamification i alt. Det betyder, at brugerne har indflydelse på hvad der kommer til at ske. En af de mest benyttede taktikker er at lade brugernes valg afspejle i resultatet af det endelige produkt Fx hvis det produkt kan laves i flere farver, så vælges den farve der får flest støtter som den farve der først bliver produceret. Den adne farve bliver også produceret, men måske først når den første farve er færdigproduceret. Det samme kan bruges ved software. Skal den første Version være til pc eller Mac, eller skal den være til IOS eller Android. Ved at lade brugerne bestemme, så er der chance for at dem der helst vil have fx en iPhone app frem for en android app deler den med deres venner for på den måde at få en overvægt af støtter til iPhone.

For dig som producent er det ikke så vigtigt hvilken løsning der bliver den første, men grunden til at du kunne vælge denne taktik er at du kan få aktiveret et netværk af mennesker du ellers ikke ville få aktiveret. Støtterne bliver mere arrangeret undervejs for at sikre at det netop er deres løsning der bliver valgt som den første udrulningsløsning.

En tredje måde at skabe interaktion på er, at lade brugerne stemme om navnet på dit produkt. Medmindre du har en meget stærk holdning til hvad det skal hedde, så kan du lade brugerne bestemme navnet og dermed skabe mere ejerskab over produktet. Det kan især være effektivt, hvis det er et lokalt projekt og dem der har stemt på navnet kommer til at se dig og navnet i dagligdagen eller i bybilledet. Det er relativt nemt at sætte en afstemning op undervejs, så du kan lad dine støtter kom med input både i kommentarfeltet, men også som en afstemning funktion.

Tilføj ekstra støtte videoer

Internettet er ved at nå dens maksimum kapacitet og en af primær årsag hertil er video. Årsagen er simpel. Video virker. Derfor skal du også bruge video i din kampagne. Din hovedvideo skal naturligvis være så god som du har råd til, men alle de efterfølgende videoer kan være ganske enkle og af forskellig karakter. I kan starte med at interviewe hver enkelt teammedlem for at høre om baggrunden og hvorfor de er med i projektet. I kan også interviewere brugere der har set jeres første prototype og måske prøvet den, for at få deres umiddelbare holdning. Hvis i får hjælp fra nogle professionelle, så kan i også spørge dem, hvad de synes, hvorfor de vil hjælpe jer og hvad mulighederne i projektet er.

Du kan godt skrive updates, når der er noget nyt at fortælle, men det er langt hurtigere og måske også mere effektivt at tage din mobiltelefon og lave 15-30 sekunders video, hvor du lige fortæller hvad der sket siden i går, hvad kommer til at ske morgen

Du kan også lave opsamlingsvideoer der laver en recap af de største udfordringer og de ting i gør for at komme dem til livs.

Du bør også lave statusvideoer når du rammer mål som 25 % 50 % 75% og 100 % af fundingmålet. Mange af støtterne støtter dig for at hjælpe med at bygge noget nyt, og ikke kun fordi de synes det er en fed ide. En måde at opbygge troværdighed på er, at invitere forskellige uden for teamet til at give deres mening om projektet og lave en video af deres umiddelbare holdning.

Vis dine posts fra sociale medier

Din video er fin nok. Men du skal huske at tænke for dine støtter. Du skal gøre det nemt at finde øvrige informationer om dig og forbinde deres sociale medie profiler med dine. Facebook er absolut minimum af hvad du skal have profil. Jeg vil anbefale Twitter også da dette er en hurtig måde at dele på. I Danmark har Twitter iøvrigt den fordel at stort set alle journalister bruger Twitter, og derfor kan du relativt hurtigt få opmærksomhed fra traditionelle medier ved at lave et interessant indlæg på Twitter. En simpel afslutningsside på din video, hvor du skriver linket til din Facebook side, din Twitter profil og måske også til din YouTube konto, så har du været fald øget chancen for, at du får flere besøgende af den vej. Flere besøgende betyder mere støtte, så sørg for at dit projekt bliver synligt.

Fortæl præcis hvad du ønsker dig

Det er i virkeligheden ikke så komplekst. Du skal blot antage, at dine brugere har brug for specifikke instrukser til hvad du vil have dem til at gøre. Tre nemme trin kan øge din succes.

  1. bede om hjælp fra dine støtter, Det var ikke så svært vel?
  2. det er ikke nok bare at bede om hjælp du skal være meget specifik i hvad du vil have den til at gøre for eksempel at støtte med bare en dollar for at vise deres gode intentioner.
  3. når de har støttet dig med en dollar, så har du pludselig fået gang til deres e-mail adresse og du har chancen for at sælge mere senere, når dit produkt er blevet færdigt.

I det følgende kommer vi til at gå lidt dybere ind i disse tre punkter.

Bed dine venner om 1 dollar

Du har jo allerede fået kontakt med en støtte – Hvad vil der ske, hvis du beder dem om at bede deres venner om 1 $. Det er ikke meget at bede om, og de hjælper indirekte deres ven med at få produktet. En dollar betyder sjældent meget for den enkelte, men når man ganger det med et stort nok tal, så bliver det til rigtige penge. Jo nemmere du gøre det for dine støtter, jo mere tid vil de bruge på at hjælpe dig og dit projekt. Chancen er selvfølgelig også, at de venner der kommer ind på siden for at støtte med 1 $ ender med at synes det er et fedt projekt, og derfor støtter med et større beløb. De har også venner og dermed starter ringene i vandet.

Det interessante er også om nogle af de store platforme begynder at modtage BitCoins eller cryptocurrencys i fremtiden. Nå, det var et sidespring.

Lås interessen med en lille donation

Kickstarter er meget opmærksom på, at man ikke må spamme deres støtter. Og derfor får man ikke adgang til deres email adresser direkte. Men mens kampagnen kører kan man sende alle de updates og beskeder til dem man har brug for. Det er naturligvis en balancegang, hvor tit man skal sende beskeder til støtterne. Men jo oftere du kommunikere direkte med dem jo større tillid opbygger du og dermed sandsynligheden for at de deler projektet med andre.

Alle de støtter der har givet 1 $ kan du bearbejde, så de måske bliver interesseret i at støtte et større beløb over opnå et rigtigt produkt. Jo flere gode updates du kommer med, jo sjovere bedre indslag, jo større er chancen for at de går fra at være interesseret støtter til at være ambassadør for dit produkt.

Hvilken type video sælger bedst

Hvis du ikke har arbejdet med video før, så skal du ikke blive nervøs. Det er lettere end det lyder til. De fleste computere har en eller anden form for videoredigeringsfunktion enten indbygget eller til at hente i en gratis version. Appel brugere har iMovie, mens Windows brugere skal hente et gratis program. Et af de mest enkle og med nok funktioner til vores behov kan hentes hos GoPRO. Du behøver ikke have et kamera fra GoPro for at kunne bruge softwaren. Det er et overraskende stærkt stykke gratis software.

Nybegyndere kan også med fordel se efter en videotemplate, hvor de kan paste deres klip ind, og opnå en professionel løsning uden stort kendskab til videoredigering.

Gennemgangen af statistikken taler sit tydelige sprog. Videoer med humor virker bare bedre. Uanset hvilken type af produkt du prøver at skaffe funding til, så virker selvironi, humor og positionen underdog, hvor du er mod hele verden forbløffende godt.

Hvis der er en konkurrent i dit segment, så kan du roligt positionere dig, som en der bliver trynet af dem, og de forbrugere der nogensinde har følt sig trynet af en stor har øjeblikkeligt sympati for dit projekt.

Humoren er så effektfuld, da vi gerne vil identificere os med noget der er sjovt, og med mennesker der ser ud til at have det sjovt. Derfor virker det så godt. Det kan være svært at være sjov på kommando, og ofte kan man se det på filmen at det er påtaget. En løsning kan være at få en fotograf til at følger teamet en hel dag, og så klippe de sjove sekvenser sammen til en video. Efter noget tid mærker man ikke kameraet er der, og så bliver det meget lettere at være sjovt naturligt.

Hvad sker der bag scenen?

På kickstarter der kan du kun se din egen statistik. Men heldigvis har de også gjort noget statistik på nogle af de succesfulde kampagner tilgængelig. Og statistikken er interessant og den skal medregnes når du laver indholdsfortegnelsen til din video. Det ser ud til at meget få ser hele din video. I modsætning til så mange andre præsentationer, så har du derfor brug for at front loade din information. Du skal tænke på din video, som du vil skrive en avisartikel. Overskriften skal indeholder alt hvad der er behov for at vide, første afsnit skal være opsummeringen af hele kampagnen og først derefter går du i dybden med enkelt detaljer. Modellen: sig det, Sig det igen, uddybe det, Gentage det, og sig det igen. Se ud til at være den helt rigtige formel.

Du har brug for verdens bedste åbning på din video. Du kan give dig selv den udfordring, at sige de mest kritiske ting i løbet af de første 10 sekunder. Hvis du forestiller dig din støtter er almindelige investorer, så kan du forestille dig elevatortalen og du har meget meget kort tid til at fortælle baggrunden for idéen, hvad du brug for og hvad de får ud af det. Disse første 10 sekunder er afgørende for om du får succes eller ej. Grunden til, at jeg siger 10 sekunder er, at den gennemsnitlige tid en kickstarter video bruger på en video er 12 sekunder. Normalt siger man, at man skal kunne fortælle sine forretningsidé på 60 sekunder, og det er nok ikke helt ved siden af.

En anden interessant læring er, at langt de fleste vil se din video direkte på kickstarter siden. Det betyder, at du godt kan bruge krudt på at få videoen indlejret alle mulige andre steder hos bloggere og aviser, men langt de fleste vil se den på selve kickstarter siden. Så er der meget kort vej til knappen, hvor de kan støtte sig direkte. Hvis de havde set videoen på en tredje side fx Youtube, så skulle de første kickstarter og derefter trykke på en knap og få støttet dit projekt.

Den absolut mest effektive måde at få vist din video er, at blive udvalgt af kickstarter til at være på forsiden. Det er en manuel proces, så der ikke en endegyldig løsning til hvordan du bliver udvalgt, men du kan gøre det nemmere at blive udvalgt ved at have massiv trafik til siden i løbet af de første par dage. Kickstarter der er også interesseret i at have kvalitetsprojekter, og projekter som skaber opmærksomhed på de sociale medier.

Den ultimative guide til crowd funding på dansk  Video i Crowd funding Ultimative guide crowdfuing feature 1024x392
Den ultimative guide til crowd funding på dansk