Lær om penge på biblioteket

Det behøver ikke at koste noget at blive klogere. Find cyklen frem, og besøg dit lokale bibliotek.

I det sidste stykke tid har jeg læst alle de bøger jeg har kunne finde omkring penge. I starten var jeg ganske ukritisk, og bestilte alt hvad der lugtede lidt af penge og som stod på 33.2 og 64.7 i biblioteket.

Der var overraskende meget.

Jeg havde en ide om at jeg vil lære mig selv nok til at kunne give mine børn et fornuftigt forhold til penge. Jeg er lidt bekymret for om de tror at penge er noget der kommer ud af den blå luft, og noget der bare skal bruges hurtigst muligt.

Jeg kunne godt tænke mig at give dem indsigt i, at der er flere forskellige måde man kan bruge sit liv og sine penge på. Jeg vil gerne give dem en ide om hvilke frihed der ligger i at tænke ud af boksen.

For at hjælpe, så introducere jeg to personer der kan gøre det lettere at sætte tingene lidt på spidsen. Realisten og Positivisten. Det er sikkert ikke rigtige ord, men sådan er det tit med navne.

Uden at være helt klar over hvor vi ender, så vil jeg prøve at lære dem at sætte spørgsmålstegn ved den klassiske gælds-drevne tankegang.

Ud over at skrive til mine børn, så forestiller jeg mig, at du som læser, også har en interesse i at tage dit liv og din økonomi seriøst på en helt ny måde.

Undervejs kommer jeg til at bede dig om at gøre noget – JEPS, du skal rent faktisk gøre noget. Det kan være små ting eller store ting, men det er alt samme noget der kommer til at hjælpe dig.

På samme måde som du har brug for at en træner eller kammerat får dig i gang på en råkold regnvejrsdag i november, så får du det bedre af at gøre noget.

De sidste 10 år er det gået frem, op, fuld fart eller hvad man ellers kan beskrive det som. Der har være så mange billige penge i spil, at alt har været meget let. Det ser ud til at det svære først er ved at begynde.

Der var en gammel bog der skrev om 7 fede og 7 magre år. Det var en god tanke, men centralbanker og komplekse strukturerede produkter har ødelagt metoden en lille smule.

Denne kan komme med i en af de senere poster:

Jeg forestiller mig at du kan identificere dig med en af disse personer:

  1. Trukket tilbage og min finansielle situation er helt under kontrol – FIRE
  2. Arbejder stadig, indbetaler på ratepension, livrente eller alderspension, har ike banklån eller forbrugslån, betaler månedlige /kvartalsafdrag på realkredit.
  3. Som ovenfor men med et eller flere billån
  4. Som ovenfor men med banklån eller kreditkort der er brugt
  5. Jeg har svært ved at betale alle regninger hver måned, jeg har en dårlig kreditværdighed, og jeg har virkeligt brug for at holde fast i mit job.
  6. En country and western sang ser munter ud i sammenligning med mit økonomiske liv. Jeg har ikke noget job, jeg har mere gæld end jeg kan betale tilbage på hele mit liv.

Hvor vil du helst være?

Hvis vi forestiller os vi er på niveau 6, så gælder det om at bevæge sig op.

Du kan være lykkelig på alle trin, men bekymringer om økonomi vil bliver mindre og mindre efterhånden som du arbejder dig op ad stigen.

Det er dit ansvar, hvor du er på stigen. Her må du selv tage ansvar. Økonomien eller en ond virksomhedsejer der ikke giver dig et job har ikke skyld i din situation.