Opsparing

Opsparing er penge du har tjent, men som du vælger ikke at bruge med det samme.

Livet kan være fuldt af overraskelser – gode og dårlige – men en opsparing er en god måde at være nogenlunde sikker på at det ikke går helt galt.

Det giver en ro at tænke over at der er penge til at erstatte noget der går i stykker, en uforudset regning, noget dyrt medicin eller at have muligheden for at tage noget ekstra uddannelse.

Opsparing er fundamentet for hele dit livs økonomiske sikkerhed.

Der er mange der bruger hver en krone de tjener, og så kan de ikke finde nogle penge at spare op.

Jeg foreslår at du vender det om.

Start med at give dig selv penge, og så kan du bruge det der er tilbage.

Opsparing først – så kan du bruge hver en krone der er tilbage.

Fordele ved opsparing

Det er ikke så svært at gøre opsparing til en vane.

Når du gemmer nogle af dine penge, så er der ikke kun ulemper i form af at du ikke kan købe så meget.

Fordelene er bland andet:

  • Stabilitet – almindelige opsparingskonti ændrer sig ikke, og du taber ikke penge. De er lavet til at beskytte dine penge.
  • Vækst – dine penge vokser ”normalt” på en opsparingskonto.
  • Sikkerhed – I Danmark er dit indskud sikret af staten op til 750.000 kr. hvis banken går konkurs. Det sker heldigvis ikke ret tit at banker går konkurs, men det er rart at vide.

Tips:

Åben en opsparingskonto i en anden bank end den du normalt bruger. Find den med lavest omkostninger fx via pengepriser.dk som er en rimelig uafhængig side.

Jeg syntes den skal være i en anden bank for at du ikke ser beløbet du har på kontoen hver gang du logger ind på din normal netbank. Ude af syne betyder, at du ikke bliver fristet til at bruge dem.

Vælg et tal du vil spare op – det kan være et fast tal eller det kan være en procentdel. Det sidste er smart, hvis du har skiftende udbetalinger i form af overarbejde eller bonus.

1% er bedre end 0%.

Så det er ikke beløbets størrelse, men bare det at du kommer i gang.

Hvad er en normal opsparing?

Alt mellem 0 og 70% af ens indtægt er normalt. Der er nogle der prøver at opnå FIRE – altså at kunne gå på pension hurtigere end normalt, og de har luret, at hvis de sparer aggressivt op, og reducere deres omkostninger, så er de hurtigt i mål.

Gør opsparingen automatisk

Det er let at lave en automatisk overførsel fra din lønkonto til din opsparingskonto hver måned. Gør det en gang, og så glem alt om det. Hvis du gør det som det første efter du har fået løn, så når du ikke at bruge pengene.

Det er helt normalt at bruge alle sine penge. Begreber som Shopping Therapy er helt reelt, og mennesker får det fysisk bedre af at shoppe – i hvert fald i et lille stykke tid. Det virker simpelthen afstressende for nogen, men de bliver så ofte mere stressede af at de ikke har penge på kontoen sidst på måneden.

Du kan skifte til kontanter i stedet for kreditkort. Det gør bare mere ondt at bruge rigtige sedler end et kort på ”beløbet”.

Gem penge til senere som en sikkerhed er afgørende for at du kan sove roligt om natten.

En almindelig opsparingskonto er designet til at være enormt kedelig, og blot holde dine penge sikre.

Den automatiske overførsel er det bedste der er sket i Banking i meget lang tid.