Hemmeligheden bag en solid økonomi

Alle har deres egen fortolkning af hvad der skal til for at få en sund økonomi. En måde at komme i gang er ved at få et overblik. Hvor mange penge tjener du, og hvor mange penge bruger du.

Det første mål er at sikre at den første halvdel er større end den sidste halvdel. Men hvordan får du overblikket?

Hvor mange konti har du?

Flere konti kan være praktiske til at holde overblik, men hvis du ikke har styr på dem, så kan det over være en risiko i at du mister overblikket. Nå, første opgave. Find en oversigt over alle dine konti.

Nogle konti hænger sammen med et kreditkort fx MasterCard eller Visa/Dankort.

Konti der ikke har et kreditkort kan hænge sammen med fx et boliglån eller en PBS-betalingsoversigt.

Det nemmeste er er at tegne din konti og kort ned på et stykke papir, så kan du tegne streger mellem dem der hænger sammen.

Hvor mange kreditkort har du?

Et kort vil normalt være nok. Hvis du rejser meget, så kan det være praktisk at have to forskellige, da det ikke er altid de tager alle kort i hele verden. Samtidigt giver to kort dig friheden til at bruge flere penge inden for de tidsperioder de forskellige kort har. Nogle kort har andre fordele, men dem kommer vi ikke ind på her.

Hvis du har flere kort, så skal du overveje hvorfor.

Bruger du kontanter eller kort?

Der er stadig overraskende mange der bruger kontanter. Kontanter er gode til mange ting, men en ting de er virkeligt dårlige til, er at registrere automatisk hvad de bliver brugt til. Hvis du gerne vil have overblik, så prøv at bruge kort til alle køb bare i en eller to måneder. Så får du et meget bedre overblik over de små indkøb.

Kontanter har en massiv fordel over elektroniske penge. Det gør ondt at bruge dem. Det er virkeligt alt for nemt at bruge penge med kreditkort. Der i mod kan det gøre fysisk ondt at se pengene forsvinde ud af pungen. Hvis du ved du bruger for mange penge når du kun har kreditkortet, så brug i stedet kontanter, men gem alle de små fjollede kvitteringer. Du får så en indtastningsopgave, men det er måske bedre.

Hvordan får du overblikket?

Der er kun en vej til overblik – hårdt arbejde. Det er ikke hårdt i virkeligheden, men der er ikke super interessant. Du skal give hver enkelt postering en kategori. Alle de gange du har været i Netto, så kan du kalde det Dagligvare. Hver gang du har tanket benzin, så kan du kalde det Bil eller Brændstof (for at kunne skelne mellem reparationsudgifter, billån, forsikring og drift af bilen)

Første gang du gør dette, så bliver man altid fristet til at lave alt for mange kategorier. Du kan prøve med nogle helt overordnede kategorier, og så se om du har brug for mere.

De fleste har brug for følgende kategorier:

  • Bolig
  • Bil
  • Forsikringer
  • Dagligvarer
  • Fritid
  • Opsparing

Hvis du starter med at få alle dine betalinger ind i disse kategorier, så er du kommet langt.

Gør det nu.