Hemmeligheden bag en solid økonomi – afsnit 2

Lige et par småting der manglede i sidste artikel.

Lav dit budget

Hvad er et budget egentligt? Et budget er et øjebliksbillede af din økonomi du kan bruge til at lægge en plan og til at få overblik. Du skal ikke forvente at det er en magisk løsning der løser alle dine problemer, men et skridt på vejen.

Du skal også acceptere at budgettet passer lige nu, men om 6 måneder, så skal du måske lave et nyt. Jeg kunne godt anbefale at du lavet månedlig budget opfølgning, men det ved jeg der kun er meget få der orker, og derfor er der ingen grund til at anbefale det.

Du skal bruge dit budget til at se om der er nogle ting du bruge mange flere penge på end du forventer. Det bliver også ret tydeligt, om der er nogle områder, hvor du bruger penge som du ikke anede – klassikeren er fitness abonnementet der ikke bliver brugt.

Ideen er at gå igennem de forskellige punkter, og svarer på følgende spørgsmål:

Har jeg brug for det?

Hvis Nej – hvordan får jeg det afmeldt?

Hvis Ja – kan jeg få det billigere?

Fx bilen:

Er din bil så gammel at det måske kan betale sig at skifte den ud til en mere brændstoføkonomisk udgave? Har du måske via arbejde adgang til en rabataftale hos et benzinselskab, så du kan sparer lidt på benzinen? Har du tjecket om du kan få en billigere forsikring? Behøver du at køre i bil hver dag – eller er det bare meget rart at køre i bil?

Hvilke poster skal der altid være i et budget?

Hvis vi skærer helt ind til benet, så er der brug for 2 poster i dit budget.

Indtægter

Udgifter

Det simpleste budget i verden giver mere overblik end ikke noget budget, og hvis det ender i plus, så kan man jo sige, at der ikke er behov for et mere detaljeret budget.

Du skal have lidt flere kategorier før det giver mening. Og hvis der er områder du særligt ønsker at fokusere på, så kan du lave mange flere. Der er fx mange der bruger Dagligvarer til alle køb i Netto og Føtex, men disse butikker sælger både via og cigaretter, og hvis du har et ønske om at skærer ned i forbruget af dem, så giver det god mening at have dem på en separat kategori, så du kan følge, at den falder efterhånden som du bliver bedre til at sige nej til behovet.

Hvis vi forestiller os at du har brugt en kategori der hedder cigaretter til at få fokus på hvor mange penge du bruger på at ryge, og du så lige så langsomt har fået kontrol over forbruget, så kan du holde op med at fokusere på dette, og i stedet fokusere på noget andet.

Dit budget kommer til at udvikle sig sammen med dig.

Er der ikke en nem måde at lave budgettet på?

De fleste netbanker giver mulighed for at give hver postering en kategori, og efter den første kraftanstrengelse, hvor du sætter kategorier på alle poster fra det sidste år, så bliver det mere overkommeligt at sætte dem på. Min bank har en funktion hvor den lære at posteringer fra butikker jeg før har handlet i får samme kategori, så er der i virkeligheden ikke så mange der skal gøres. Jeg gør det en gang om måneden, og det tager 10 minutter.

Fordelen ved at alle posteringer i banken har en kategori er at man så automatisk har lavet sit budget, et komplet overblik over det sidste år, og man har muligheden for at klikke på en kategori, og se hvad der gemme sig under den. Det er ret smart, og det betyder, at du ikke behøver, at lave et stort Excelark der kan gøre alle disse ting for dig.

Samtidigt kan du give din bankrådgiver adgang til budgettet, så de bedre kan hjælpe dig fx i forbindelse med boligkøb og -salg.

Hvor meget skal jeg tjene før et budget giver mening?

Det giver altid mening at vide om du bruger flere penge end du tjener, så det jeg tidligere omtalte som verdens simpleste budget kan du bruge fra første gang du begynder at tjene penge.

Det giver dig også lidt fornemmelse for hvad et budget er når du flytter hjemmefra – som nok er det tidspunkt hvor jeg vil anbefale at du begynder at lave et budget.