Hvornår er man lykkelig

For knap to år siden besluttede vi at ikke længere ville have den store tv pakke. Vi så for meget tv, og da duerne alligevel havde ødelagt vores antenne, så kunne vi lige så godt gøre noget andet.

En apple Tv boks og et netflix abonnement senere ser vi nok lige så meget tv, men der er sket en stor ændring.

Vi ser næsten ikke nogen reklamer.

Vi er, uden at det var målet, landet et sted hvor vi ikke konstant bliver bombaderet med nye behov for dimser og ting.

I hverdagen er det ikke noget vi mærker – kun når vi en gang imellem bliver indrullet i noget flow tv på en reklamefinansieret tv kanal. En ting er reklamerne mellem to programmer, dem kunne man måske overleve, men reklamer ind i en film. ARRGH!! Instruktøren af filmen har brugt måneder på at opbygge en stemning, og så BUM – vaskepulver…

Jeg tror vi er blevet lykkeligere af at ikke blive udsat for helt så mange reklamer mere.

Jeg er også lykkelig for en masse andre ting.

Det er nok forskelligt fra person til person, hvad der gør dig lykkelig.

Jeg bliver glad, når jeg:

  • Har tid til at læse i en bog
  • Cykler til arbejde
  • Laver mad
  • Leger med børnene
  • Spiser morgenmad og aftensmad med min dejlige hustru og begge børn.
  • Bruger tid på at undersøge, læse om og drømme om den næste nye cykel

Jeg bruger masser af tid på at læse om bike packing, cykel touring, nyt cykel gear og alt andet om cykler.

Det betyder ikke, at jeg skifter cykler hele tiden, men jeg er hele tiden på jagt efter den perfekte cykel.

Jeg kan godt lide ting. Et godt stykke værktøj gør mig glad, også selv om jeg kun skal bruge det en gang om året.

Hvad betyder lykke?

Lykke er når dopamin bliver frigivet i kroppen. Det er kroppens eget belønningssystem. Når du gør noget kroppen har lært er godt for den, så bliver du belønnet. Det er en dyb del af vores overlevelsesinstinkter, og derfor svær at lave om på. Kroppen reagerer positivt, når du giver den mad, hvile, tryghed og social anerkendelse. Alt samme noget der i tusindevis af år har været lig med overlevelse for dig og dine kære.

Ting en vis grad opfylder shopping nogle af de samme behov, og fordi reklamer har koblet det at eje bestemte ting med social accept eller god mad, så frigiver kroppen dopaminen og du bliver lykkelig. Desværre kun i kort tid…

Der er ikke noget galt med der kortsigtede belønning. Den kommer bare på bekostning af den langsigtede frihed.

De penge du lige har brugt. De skal tjenes ind igen. Enten ved at arbejde flere timer eller på en anden måde.

Den hurtige belønning bliver erstattet af lang tids arbejde for at komme til samme punkt.

Jeg er vild med gear. Så er det sagt. Vores garage er ved at sprænges af ting som kunne komme i brug på et tidspunkt, og som er for gode til at smide ud. Jeg finder jævnligt ting som jeg ikke har brugt i 10 år, men som jeg alligevel har flyttet rundt på i alt den tid.

Jeg er bare begyndt at vente med at købe ting til jeg virkeligt har brug for det. Det betyder også, at nogle projekter måske tager lidt længere tid end de burde tage…