Sandheden om pension

Det gik op for mig for nyligt.

Pensionen er tættere på end starten af min karriere. Ikke fordi jeg har planer om tidlig pension eller som nogle andre ekstrem tidlig pension, men blot fordi jeg er blevet ældre.

Jeg har rodet rundt for at se, hvad min pensionsordning egentligt indeholder, og konklusionen er klar.

Jeg sparer op til at blive fattig.

Jeps. Det er hvad jeg kan se frem til.

Det mærkeligste ved dette er at det ser ud til at være en generelt accepteret sandhed. Når du bliver gammel, så bliver du fattig.

Alle de pensionsberegnere jeg har set igennem og prøvet, viser alle sammen det samme. Du har brug for en eller anden procentdel af din slutløn for at du kan gå på pension. Det kan være 40% 60% eller 80%, det vælger man sådan set selv, men det er alt samme regnet ud fra din sidste løncheck.

De skriver at der er erfaringer for at fx 80% af den sidste løncheck er nok til at give dig et behageligt liv. Og du derfor skal øge din pensionsindbetaling, indtil du når dette punkt.

Det er jeg ikke helt sikker på jeg er enig i.

Jeg kan godt se argumentet fra pensionsselskabets side, de sikre en stor og voksende pengestrøm gennem hele levetiden for kunden. Der kan også være noget logik i, at man bruger de penge man tjener, og derfor ikke kan ændre sit forbrug fra den ene dag til den næste.

Men – i jagten på at lave en simpel beregner, så glemmer de at tage højde for din burn rate. Hvis du tjener 400.000 om året, så skal du altså have 320.000 udbetalt hvert år fra pensionsordningen for at du “ikke kan mærke det”.

Hvis du brugte burn rate som en beregningsform, så kunne personen med 400.000 der kun bruger 200.000 pr år til at leve for – rent faktisk nøjes med at spare væsentligt mindre op og dermed også have muligheden for at gå tidligt på pension.

Det forudsætter, at du ved hvor meget du bruger. Eller kan du læse en af de første artikler her.

Jeg tror nøglen til frihed og økonomisk overskud ligger i at have styr på, hvor mange penge man bruger.

Det kommer vi til at dykke dybere ned i i de næste afsnit.

Jeg har talt lidt med nogle der allerede er på pension, og i de fleste tilfælde siger de at de bruger ca. det samme nu som da de arbejdede. Det dykker vi dybere ned i senere.